Network Nedir?

Network hakkında paylaşımlar yapıyoruz, ama network'un tam olarak ne olduğunu biliyor muyuz?

Network Nedir?

Biraz kendimize networkun ne olduğundan farklı bir şekilde bahsedelim, direk internet olarak düşünmeyelim.

Aşağıda ki resimde gördüğümüz gibi tanıdığımız ve ya ulaşabildiğimiz herkes bizim network'umuze dahildir, özellikle iş hayatımızda network çok önemlidir, nitelikli insanlarla bizden daha bilgili insanlarla tanışıp onlardan birşeyden kapabilmek için, kendimizi geliştirebilmek için güzel bir network kurmamız elzem bir durumdur, bizim için ciddi fayda sağlar.

Özellikle iş hayatımızda bir network kurmak istiyorsak, bize yararı ve faydası olacak insanları tanımaya çalışmalıyız.

Burada network'un en önemli konumlarından birisi alternatifliktir, örn'eğin yukarıda ki resimde ortadaki kişi siz olun, bir altınızdaki gözlüklü kişiye erişmek istiyorsunuz fakat numarası yok ama tanıyan arkadaşlarınız var, mesela sol tarafdaki mavi gömlekli arkadaşımız onu tanıyor, onun aracılığı ile gözlüklü arkadaşa ulaşabiliriz ve bu durum gözlüklü arkadaşın bizim networkumuzde olduğunu gösterir.

Internet ise en büyük network'lerden bir tanesidir, içerisinde milyarlarla cihaz mevcuttur ve içerisinde bir cihaz açıksa ve internete açıksa bir ping attığınızda erişebiliyorsunuz.

Networklerin türleri mevcuttur, bunlara network topolojileri denir;

The Various Types of Network Topologies - swiss network security - swissns  GmbH

Örn : Common Bus Topology çok basit bir şekilde kurulmuş bir network, direk bir veri yolu üzerine kurulmuş cihazlar mevcut. Ancak bu topolojide bir açık vardır, ortadan geçen veri yolunda bir sorun olduğunda bu network ikiye bölünür ve alternatifi yoktur.

Ring Topology'e gelelim, bu da common bus topology'e benzer fakat ancak bir tane alternatif rotası mevcuttur, arasında kopukluk olduğunda diğer tarafında ki cihaza erişir ve veriye ulaşır. Diğer uçdaki bir cihazdan veri almak için ring'de bulunan tüm cihazları gezmemiz gerekir.

Gelelim Fully Connected Topology'e, her cihaz birbirine bağlı hız olarak muhteşem bir topology fakat maliyet olarak inanılmaz yüksektir.

Mesh Topology ise Fully Connected'a benzer fakat alternatiflerden yararlanarak ilerler, Fully connect'edin biraz daha iyileştirilmiş halidir,

Örnek verelim en alttaki cihaz biziz ve solumuzda ki makine aramızda bağlantı koptu, önce sağ üstteki pcye erişiriz ardından diğerine arasındaki bağlantıdan erişebiliriz. Sadece 1 hop geçerek erişmiş oluruz. Burada da maliyet Fully connected kadar olmasada nispeten yüksektir.

Şimdi gelelim günümüzde kullandığımız ve hayat kurtaran topology'e, Star Network Topology!

Ortada bir cihaz var nispeten akıllı bir cihaz, bu switch olabilir, router olabilir, firewall olabilir farketmez her türlü yönlendirme yapan bir cihaz.

Siz paketinizi cihaza gönderirsiniz otomatik olarak paketiniz nereye gidecekse oraya gider. Bu topology'de cihaz üzerinden eriştiğimiz için hem LAN hemde WAN(internet) erişimimizde bulunmaktadır.

Bu yazımızda network nedir? 1.aşama konumuzu anlattık, diğer konularımızda görüşmek üzere dostlar,

Sağlıcakla.

What's Your Reaction?

like
1
dislike
0
love
2
funny
1
angry
0
sad
0
wow
0